Neometano

Neometane stene, ki kažejo svojo opečno strukturo, so čedalje pogostejši pojav, še posebej po prenovah in adaptacijah. Stene, ki so zunanje, pač morajo biti ometane. Tudi tiste, na katerih so razne inštalacije je bolje, da se jih zgladi. Če pa imamo lepo opečno steno, se lahko odločimo, da ostane neometana ali pa omet odstranimo namenoma, če je bil na primer poškodovan in ga je potrebno pred novim nanosom popolnoma odstraniti. Takšno golo steno si dobro ogledamo in ocenimo, ali jo oblečemo ali ostane brez.

 Nekateri takšne stene prebarvajo z belo ali črno barvo, ali pa jih pustijo kar v opečni izvedbi.

Prebarvano s črno in golo.

Prebarvano z  belo in opremljeno s slikami.

Opečno, brez barve in dekoracije.

Neometana in gola stena je, ne glede na prostor, vedno v velikem kontrastu z ostalimi stenami in opremo. Včasih je bila takšna stena dokaz revščine in nizkega standarda. Če ne želimo, da bi kdo pomislil kako smo malomarni in nezahtevni do svojega okolja, da imamo takšno steno v stanovanju ali v pisarni, potem je potrebno poskrbeti, da so vsi ostali elementi dobro dodelani in izgotovljeni. Na zgornji fotografiji se lepo vidi ta kontrast: prostor je mansarda, vse stene so zglajene, tramovi so pobarvani, oprema je moderna in zanimiva. Kot je videti, je bila tudi zadnja stena pobarvana z belo ter nato še preden se je barva posušila, nekoliko zbrisana. Tako ima izprano belo-opeči videz.  

Dragocen kavč in groba stena: mix dveh svetov. V času kavča (barok) so bile stene močno dekorirane in polepljene s tapetami. Oboje skupaj v eni kompoziciji deluje malce konfliktno in na nek način kaže nagnjenost k tradiciji in patini, poudarja neko osebno zgodbo in zgodovino. 

Dekorativni kontrast med grobo steno in razstavljenimi, modernimi predmeti.

Stare stene so evideti, kot da so grajene iz opeke in sivega kamna. Pri predelavi, ko ne moremo dodati stene v enakem izgledu, lahko novo steno postavimo v izrazito dovršeni izvedbi, kot na sliki zgoraj. Možno je tudi, da sta obe novi steni postavljeni z nekaj zamika zato, da je v vmesnem prostoru luč, kar bi imelo zanimiv efekt.

Pri odločitvi, ali bomo pustili steno neometano presodim tudi, ali je prostor dovolj osvetljen. Takšne stene hitro delujejo temno. Hulsta ima v svojem katalogu zgornji primer: velik prostor s poudarjeno velikimi okni in izhod na vrt.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s