Trend: tartan ali škotski karo

Škotski karo je in!

tartan

tartan-mug-bright-britan

Tako beremo na 24ur.com. Pa ni v modi le za obleko, pač pa se uveljavlja tudi kot trend v notranji opremi.

Kavči, fotelji, blazine, deke in tapete: vse karo?

F15, Shiraz

E15, Shiraz. Oblazinjeni elementi za ustvarjanje intimnega prostora v odprtih tlorisih. Enostavne geometrijske oblike ponujajo moderen in urban stil. Globoka zofa ima več plasti blazin ter različne naslone. Visoki nasloni služijo tudi kot pregrada in predelijo prostor. Inspiracija za takšno zasnovo izhaja iz perzijskih sedežnih otokov, ki jih kombinira z zahodno tradicijo salona. Sama ideja, poudarjena fleskibilnost elementov ter enostavne in čiste linije odlično spojijo moderno s tradicionalnim.

e15-s

Oblazinjeni deli so v različnih barvah, blazine prav tako, med njimi je tudi škotski karo. Zanimiva mešanica vplivov in tradicij.

e15-sh

Marcel Wanders, Colorline

Marcel Wanders je nizozemski oblikovalec, ki se loti najrazličnejših stvari popolnoma na nov način (protestantska tradicija ne priznavanja konvencij?). Tako se je lotil preprog za Colorline. Na njihovi spletni strani je predstavljen zelo zanimiv način izbiranja vzorcev in barvne palete. Vzorci so različni motivi povečani do različnih stopenj, ki se prekrivajo. Praktično lahko ustvarimo skoraj neomejeno različnih kombinacij, če kombiniramo 7 vzorcev in 17 barvnih palet. Priporočam ogled.

Marcel Wanders je s firmo Colorline pripravil tudi nekaj novega: kakor je razumeti iz sporočila za medije na Milanskem sejmu letos, bodo to plošče v 4 različnih vzorcih, med katerimi so poleg škotskega kara še geometrijske linije in cvetlični motiv. V obvestilu piše “tiles”. Vendar, ker Colorline ne izdeluje keramičnih ploščic, je za razumet, da bo to talna obloga, ki se bo polagala v ploščah (kar nekaj proizvaljalcev ima takšne plošče v proizvodnji). Zaenkrat nam ne preostane drugega, kot počakati, da vidimo, kaj bo. Na sliki zgoraj vidimo, kaj imajo v mislih.

Marcel Wanders se je potem lotil tudi tapet, za firmo Graham & Brown.

tartanisabelamarcelwandersgrahambrown

To bo izgledalo nekako tako: na sliki sta dva Wandersova vzorca tapet. In sploh ne izgleda škotsko! Bolj v smeri rokoko. Slika tudi lepo ilustrira to, kar je bilo napisano že v prispevku o rokokoju: da je potrebna predelava zgodovinskega stila na današnji čas.

Glede ne obe predstavljeni obuditvi škotskega kara se očitno že oblikuje mnenje, da je le-ta na pohodu. Pri ostalih proizvajalcih tekstila za opremo interierja pa do sedaj ni bilo opaziti kaj pretirano karo. Toliko kot ponavadi.

V nadaljevanju pripenjam nekaj tradicionalnih angleško-škotskih variant opreme ambienta.

jab-stoffe_polo

Dnevna soba, Jab Anstoez.

tartan23_45_mulbbutatcushion1

t-rl_throw11

Takšna deka zelo lepo poudari izbrani tradicionalni stil. Pa tudi v modernem interierju izgleda lepo, malce tradicije ampak ravno prav.

Ni ravno karo, je pa tvid in vseeno doda nekaj britanskega šika.

Zanimivo preoblečeni stoli.

John Lewis

John Lewis, tole je že močno tradicionalno.

Ralph Lauren Home

Tole je še malo bolj tradicionalno, dodane so še rožice, v eni najbolj angleških variant, v rdeče-zeleni kombinaciji.

tartan_pg224

Več škotskega kara na kupu pa res ne gre v sobo! Mislim, da je to posnetek iz enega od gradov angleške kralijice. Sobo naj bi opremil Ralph Lauren, ampak ni čisto zagotovo.

tartan_cover1

Pa še naslovnica revije Tartan, tudi ta obstaja in ni edina. Gospa ima karo nogavice in karo ogrinjalo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s