Stoli

stoli-stefan-thurmann

Različni retro stoli okrog preproste jedilne mize, temno zelena stena, zlati poudarki in rumen kavč v ozadju – izjemno lepo oblikovan ambient. Foto Stefan Thurmann.

Stoli so večna tema oblikovalcev in skoraj ga ni, ki se je ne bi lotil. Kakšne stole kupiti, ali se ujemajo z ostalim pohištom, ali sodijo k moderni mizi nekoliko starejši stoli, morda celo stilni? S podobnimi vprašanji se ubada vsak, ki jih kupuje ali preureja stanovanje in dokupuje opremo. stoli2-lat

Na zgornji fotografiji so k moderni mizi sestavili dva različna tipa stolov: pomembno je, da se leseni stoli ujemajo z leseno oblogo stene. Ostalo je črno in belo s poudarki zelenih rastlin.

stoli3-lat

Za to mizo so štiri različne oblike stolov, ki se razlikujejo tako po materialu kot po barvi. Če je takšna kompozicija mišljena kot poudarek prostora, potem je namen dosežen.

stoli12-alt

Moderna miza, stroga oblika klopi, stilni oblazinjeni stoli, zakaj pa ne? Miza in stena sta temni, stoli in klop so beli, tapeciranje in blazine so pisani. Ne glede na to ali nam je tak stil všeč ali ne, vedno je potrebno poiskati skupne imenovalce, ki povežejo posamezne elemente opreme.

1st-stoli

Dokaj nevtralno opremljena kuhinja, ki jo poživijo stoli različnih barv.

stoli11-alt

V zgornjem primeru gre za moderno opremljeno jedilnico, barva lesa omar je usklajena z mizo, k trem rdečim stolom je dodan en zelen, ki se lepo ujema z barvo stene in predstavlja barvni poudarek prostora.

stolli-dining_002letc

Vsi kosi pohištva na zgornji sliki so moderni; zaradi stoječe luči izgleda vse skupaj nekoliko vintage. Čeprev ni nič iz kompleta in je vsak stol različen, jih povezuje belo-transparentna zasnova, ki je še poudarjena s steklenimi predmeti na mizi.

stoli5-lat

Črno-bel ambient, kavč in počivalnik (day bed, divan?) sta v kontrastu glede udobja z dodanimi kovinsko-lesenimi stoli. Morda pri stolih manjka kakšna mizica, saj sta kar daleč od klubske mizice na sredini.

stoli7-lat

Belo z lesomje kombinacija, pri kateri je vedno zagotovljen uspeh. Dnevna soba brez običajne sedežne garniture: kavču so dodani klasični stoli in tabure namesto klubske mizice.

stoli8-lat

Moderno opremljena dnevna soba s stoloma, kot za dedka in babico, ki sta preoblečena vsak v drugačno blago – karo in rože. Belo pohištvo in tekstil v rdečih odtenkih se zlijejo v zanimivo kompozicijo.

stoli9-lat

Moderna dnevna soba, vse sedežno pohoštvo je kombinirano s kovino, črno-belo-sive barve. Prosojne mizice iz pleksi stekla se lepo ujamejo tako s kovino kot tudi z belim pohištvom.

stoli10-lat

Nekoliko ozka dnavna soba: ker sta dodana fotelja vrtljiva, sta lahko na mestu, kjer sta. Za kakšen zajeten fotelj pa zagotovo ni prostora.

stoli-lat1

Vsak kos pohištva je zgodba zase – pa vendar skupaj tvorijo zanimivo in umirjeno kompozicijo.

sunny-letc

Med najpomembnejšimi pravili pri kombiniranju različnih stolov se skušajmo držati enega: vse sedežne višine stolov ali foteljev v grupi naj bodo približno enake. Neprijetno je namreč, kadar nekdo od sogovornikov sedi na občutno višjem ali nižjem stolu.

Fotografije: Living at home, LivingEtc

Advertisements

2 responses to “Stoli

  1. Od vedno sem imela rada različne stole okoli “nevidne” mize. Enako velja za kozarce na mizi.

  2. …še ena na stole. Ko je prijateljica kupovala svojo prvo mizo in stole in si je izbrala oblazinjene stole različnih barv, so bili v tgovini zelo presenečeni in ne čisto prepričani, če bo vse v redu… (10 let od tega).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s