Veže in predsobe

vhod-angie-hill-9_e_162dcf0e02d38b5ec8ab69babc9f7d1b

Veža ali predsoba – vsako stanovanje in hiša ima nek vstopni prostor. Feng shui uči, da je “vhod v dom kot obraz. Vhod so usta, Tej življenjski prvini hiše bi morali nameniti veliko pozornosti.” Tako pravi mojster Feng shuia Lam Kam Chuen.

Čeprav se sliši obrabljeno, je tudi res, da za prvi vtis ni druge priložnosti. Zato je pomembno, da se potrudimo in uredimo tudi ta del našega bivališča. Še posebej sedaj, ko prihajajo prazniki in bo obiskov več kot ponavadi.

Najprej veže – to je prostor v katerega direktno vstopimo, kadar prihajamo od zunaj in povezuje stanovanjski del z zunanjim svetom. Nekaj lepih primerov vež v družinsko hišo.

veza1

veza2

veza3

veza8

veza-ogledalo

veza15

veza5

veza11

Vse zgornje veže naredijo prijeten vtis, ker so urejene, pospravljene in ne natrpane z garderobo stanovalcev.

Predsobe pojmujemo kot sobo pred ostalim stanovanjem, ko vstopimo vanj iz nekega stopnišča ali skupne veže. Morda so predsobe nekoliko bolj stanovanjske in se v stilu opreme skladajo z ostalimi prostori.

veza6

veza7

veza9

veza122

veza13

veza16

veza17

veza18

veza19

Ozka mizica, polička za ključe, kakšen stol ali omarica, ogledalo, slika – to sodi v predprostor v stanovanje.

Garderoba, čevlji, dežniki, potovalke, kup ponošenih copatov za obiske – s tem zagotovo ne bomo naredili dobrega vtisa. Pa ne gre le za vtis, ki ga naredimo na obiskovalce, gre tudi za to, da se opravičujemo, ker to ali ono ni na mestu, da otroci puščajo stvari vsepovsod, da pred obiski odstranjujemo predmete, ki so napoti, spravljamo sesalec za prva vrata. Če se vse to dogaja tudi vam, je skrajni čas, da premislite, kaj je narobe z vašim načinom skladiščenja. Ali so izkoriščene vse možnosti, kako čimbolj praktično in namensko uporabiti dani prostor. Konec koncev, je stanovanje namenjeno življenju, ne pa da se stalno umikamo in prestavljamo “stvari, ki nimajo doma – svojega mesta” nekam, kjer ta hip ne bodo napoti. In idealno odlagališče za vse to je predsoba, nekakšna “nikogaršnja zemlja” v našem domu.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s