Ogledala

ogledalo-sixties-built-house-16

Ogledalo v klasičnem smislu kot na zgornji fotografiji lahko obesimo praktično kjerkoli v stanovanju. Vendar ogledala pogosto uporabljamo za ustvarjanje iluzije prostora. Če je prostor majhen, slabo osvetljen in neatraktiven mu z ogledalom, ki reflektira določeno sliko iz drugega dela prostora, vdihnemo nekaj življenja.

Na slikah, ki sledijo, so zbrani primeri dobre postavitve ogledal. Boljši učinek dosežemo, če je ogledalo veliko od stropa do tal, ali od stene do stene. Tako se meja med sliko v ogledalu in realnim prostorom zabriše in postane skoraj neopazna.

ogledalo-seventies-bungalow-7

scan0001

Po liniji stika nasprotne stene in tal, ki ga vidimo v ogledalu (gl. tudi skico) se vidi, koliko nam je tako postavljeno ogledalo povečalo prostor. V kolikor ogledala ne bi bilo, bi bila vsa stena, ki je na skici označena s poševnimi črtami, pobarvana ali obložena s ploščicami, sam prostor pa bi se pri tej steni tudi končal, tako pa je optično povečan za volumen, ki ga doda slika v ogledalu.

ogledalo-seventies-bungalow

Če bi bilo ogledalo za novoletno smrečico postavljeno vse do okna in bi se dotikalo stropa, bi bil učinek podaljšanja sobe še večji.

ogledalo-modernist-new-build-141

scan0002-copy-2

Stenske omarice imajo na vratcih ogledala. Tudi luč je montirana na ogledalo. Če bi se linije slik ter širine ogledala ujele, bi bil efekt še boljši, saj tako slika, katere del v odsevu ogledala manjka, nekoliko zmoti iluzijo večjega prostora.

ogledalo-modern-eighties-house-14_

scan0002-copy

Naslednji primer ogledal v dnevni sobi pokaže, kakšen učinek povečanja prostora lahko povzročijo primerno postavljena ogledala.

Ogledalo podvoji prostor, učinek pa je toliko večji, kar se nam poveča tudi slika stropa. Ogledalo je nameščeno za kavčem ter na stenskih omaricah. Po sliki nasprotne stene z rožasto tapeto, ki se prelomi na prehodu iz omaric na ogledalo za kavčem vidimo, da je vse skupaj iluzija.

ogledalo-modern-eighties-house-9Zaradi ogledala v niši je videti, kot da je v steni odprtina, skozi katero vidimo v sosednji prostor.

ogledalo-modern-eighties-home

Stena za posteljami ter omarica so prelepljeni z enako tapeto. Omare z ogledali vzdolž nasprotne stene odslikavajo ves prostor še enkrat. Kot slikanja je izbran tako, da je ves ambient, ki ga vidimo na fotografiji le odsev v ogledalih.scan0001-copy-2

ogledalo-angie-hill

Domiselno postavljeno ogledalo na zgornji sliki odslikava okno ter naredi prostor še svetlejši.

Pri postavljanju ogledal je smiselno, da s kakšnim manjšim ogledalom najprej preverimo učinek. Pogosto se namreč zgodi, da slika v ogledalu ni tista, ki smo jo pričakovali, ker je odsev, ki ga vidimo odvisen tudi od kota gledanja.

V Wikipediji je o odboju žarkov v zrcalu nekaj malega napisano, priložena pa je naslednja skica s pripisom, da je vpadni kot enak odbojnemu. Ker pa je točk na ogledalu, od katerih se odbija svetloba zelo veliko, prav tako, kot je veliko možnih kotov opazovanja slike v ogledalu, je najbolje, da se vnaprej prepričamo o končnem učinku.

170px-reflexion_vinklarsvg

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s