Poletni dom Paole Navone

Še komu diši po morju? paolanavone-1

Čudovit grški počitniški dom oblikovalke Paole Navone je v mediteransko rustikanem slogu, ves v belem, preprost in brez odvečnega pohištva. 

paolanavone-2

Lokacija: Kikladski otoki, Egejsko morje.

paolanavone-3

Zanimiva miza: verjetno kakšna stara vrata, pobarvana in položena na nekakšne okrog obrnjene lonce.

paolanavone-4

 Na tri ali  štiri zidane podstavke lahko položimo deske, nanje pa nekaj vzmetnic ali kaj podobnega. Prikladno tudi za prenočit obiske. Prevleke so bombažne in praktične za pranje.

paolanavone-5

Spalnica z baldahinom in prekrasnim razgledom.

paolanavone-6

Jedilni del s počivalnim separejem. Pod podest lahko pospravimo marsikaj, od prtljage do raznih rekvizitov. Miza je spet nekaj recikliranega.

paolanavone-7

Minimalistična srebrno-bela kuhinja. Kot je videti, je plinski kuhalnik postavljen kar na pult. Zelo lepo in uporabno oblikovan prostor, ki se čudovito sklada s staro hišo in ji pusti dihati. 

paolanavone-8

Kopalnica je na prostem, kaj je lepšega.

 Slovenska tradicija, da je vsega škoda, da bo še prav prišlo, da je še uporabno – botruje skladiščenju starega pohištva, ki so se ga lastniki, njihovi sorodniki in znanci naveličali doma, na vikendih. Pred časom me je doletela naloga, da uredim vikend na izjemno lepi lokaciji v katerem je bilo za tri kamione starega pohištva! Da o raznih darilih in lovilcih prahu, ki jih lastniki niso vedeli kam dati, niti ne govorim (od plastičnih sončnic naprej). Zadeva je še v procesu, ko bomo gotovi, morda kaj objavim (prej in potem, če se bodo lastniki strinjali).

Ne razumem zakaj bi kdo nekje ob morju gledal stare omare iz stanovanja, ki jih gleda že celo življenje? To ni dopust.  V prikazani rezidenci lahko preštejemo kose pohištva – seveda je stvar debate, kaj je za nekoga še pohištvo: tista miza iz starih vrat, je ali ni pohištvo? Zame je uporaben objekt, ki nudi obilo idej za komentarje, lahko ga premikamo, uporabimo kje drugje, prebarvamo, kar koli.

Tla: po grški tradiciji so kamnita ali betonska (gl. spalnico – glajen beton). In najlepše pri tem je, da so tepihi narisani za tla, tako znotraj kot tudi zunaj!

Gospa Paola Navone je velika dama svetovnega oblikovanja. V njenem grškem domu je nekaj objektov, ki jih je sama oblikovala: kovinske mizice v dnevni sobi in fotelje na terasi,  je oblikovala za Gervasoni. Tudi visoka, srebrna barska stola v kuhinji sta Gervasoni, ni pa navedbe oblikovalca.

Vir: Marie Claire Maison

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s