Urbani Ekošik

V prejšnjem prispevku sem omenila knjigo Urbani Ekošik. Kadar nanese pogovor na eko design, postanemo skeptični, ker pričakujemo nekaj v smislu nadomestka, kot če nekomu ponudiš tofu namesto zrezka.  Pa vendar ni tako. Urbani ekošik se prične pri varčnosti, ločevanju odpadkov, uporabi nadomestljivih virov surovin in energije, recikliranih materialih.

Uvodni del omenjene knjige je sistematično in pregledno urejen, podrobno razloži načela, obdela vire in ponudi opis številnih materialov, ki so v skladu z načeli ekološkega  domovanja.

house1

Knjiga poudari, da so v vsakem domu možne tako funkcionalne kot tudi estetske izboljšave, ki ga naredijo okoljsko prijaznejšega. Pogosto se ne zavedamo, da ni potrebno žrtvovati svojega smisla za estetiko, da bi bili bolj ekološki. V knjigi je res veliko primerov oblikovanja interierja in vsi primeri so tako eko kot tudi šik.

Hlastanje za zadnjimi trendi in novostmi pogosto povzroči zamenjavo predmetov in opreme, ki so še popolnoma v redu. Tako brez potrebe ustvarjamo odpad. Trend v opremljanju stanovanj gre v smeri mešanja različnih predmetov – na primer različnih stolov okrog mize, kar ustvari sproščen videz, doda stanovanju oseben pečat in ga obogati. Takšno stanovanje lahko nastaja več let in tudi ni nikoli povsem dokončano.

Eco inspired room

Kot dekoracije se pogosto uporabljajo dodatki z etnološko vrednostjo, ki so izdelani ročno in iz naravnih materialov, starine ter obnovljeni predmeti z bolšjega trga.

Nekaj načel, ki se jih lahko držimo ob naslednjih nakupih:

>Material: od kod prihaja in ali je iz obnovljivega vira
>Izdelava: z uporabo obnovljivih virov energije, brez onesnaževanja okolja, spoštovanje pravic delavcev
>Transport: je izdelek pripotoval od daleč ali izvira iz bližnje okolice
>Uporaba: ali so upoštevana načela energijske varčnosti, brez dodatnih emisij CO2
>Vzdrževanje in popravila: enostavnost in trpežnost
> Po preteku uporabe: ali ga lahko oddamo naprej, recikliramo, je biološko razgradljiv
bathroom
“Ne smemo pozabiti, da je urbani ekošik slog z zavestjo. Je več kot modna muha. Morda je to nekoliko presenetljivo, vendar uravnoveša stilistične izbire s tehnično učinkovitostjo in ustvarja interierje, v katerih je prijetno živeti in ki so prijazni do okolja.” S to  mislijo avtor Oliver Heath začne poglavje o ekološki zavesti. Menim, da je misel prava, da vas povabim k branju in razmisleku, kako bi svojemu domu dodali nekaj ekošika.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s