Galerija

Ročno okrašene zavese

Danes, ko smo navajeni na industrijsko izdelane zavese se zdi skoraj neverjetno, da bi kje lahko dobili ročno okrašene zavese. Detajl levo je iz ene takšnih zaves. Material je bombažni organdi. Ornament – stiliziran rastlinski motiv se od spodnjega roba zelo lepo in enakomerno vije po vsej zavesi. Rob je okrašen z majhnim nazobčanim ornamentom.

Zavesa, ki meri 120 x 220 cm se s trakci priveže na karniso -okroglo palico.  Zavesa je primerna tako za moderno stanovanje kot tudi za kakšno romantično sobo. Še posebej pa je bodo veseli vsi, ki so naveličani najrazličnejših industrijskih zaves, ki se ponujajo v trgovinah in katerih skupni imenovalci so strojna izdelava,  umetni materiali in pogosto vsiljive barve ali vzorci. Zaveso lahko naročite tukaj.

Če želimo doseči pridih orienta ali azije, ki je v zadnjem času vse bolj priljubljen, bomo takšen ambient s takšno zaveso le še poudarili. Potrebujemo le kakšen pisan tepih, sedežne blazine, velik pladenj-mizo in morda še kakšno zanimivo pregrinjalo.

Pregrinjalo suzani (slika levo) bo morda tema kakšnega prihodnjih prispevkov.  To so prečudovita, ročno vezena pregrinjala iz daljnjih Tadžikistana, Uzbekistana in centralne Azije. Težko si predstavljam kakšno moderno zaveso k takšnim čudovitim ročnim izdelkom.

Advertisements

2 responses to “Ročno okrašene zavese

    • kulturabivanja

      Čudne ali ne, dejstvo je, da večji del sveta ne sedi za mizami na stolih, temveč sedijo na tleh in imajo zato tudi mizice nekoliko drugačne. Antični Rim ni poznal stolov, za vse namene je služila postelja. Šele v 16. stoletju se začenja doba stolov, pa še to le med plemstvom. Ideja o stolu je torej relativno nova in s tem tudi miza. Vseeno hvala za komentar.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s