Galerija

Trend: etno, bazar, urbani nomad

Obrabljeno, uporabljeno, reciklirano, zložljivo, nekompletno, vzorčasto in pisano. Že nekaj časa je opaziti uveljavljanje stila, ki to pravzaprav ni: je bolj mix vplivov različnih kultur in estetik na notranjo opremo. Poudarek je na neindustrijski izdelavi oziroma na recikliranih izdelkih, ki so delno obrabljeni in zbledeli. Veliko predmetov je izdelanih na način “naredi sam” ali so vsaj videti tako, kot da so narejeni doma. Veliko je nekompletnih sestavov stolov, pohištva, porcelana in stekla. Med vse skupaj se pomešajo še izdelki “industrial look” – kovinske luči in mize s kovinskimi nogami ali kar s konstrukcijo sestavljeno iz vodovodnih cevi.

V času krize je takšen trend za marsikoga dobrodošla rešitev. Ali pa le eksperiment. Pri tako opremljenih domovanjih pridejo do izraza osebne vrednote. Glede na to, da v ospredju niso atraktivni in dragoceni kosi pohištva, je izpostavljen odnos stanovalcev do knjig, raznih suvenirjev, rastlin, tekstila in umetniških del. Reciklirano stanovanje ne izgleda “ubogo” temveč polno v nekem drugem smislu. Polno v smislu uporabe, življenja.

Značilnost za recikliran stil so tudi različni premični kosi pohištva, skrinje in šatulje.

Bistvo opremljanja stanovanja je ustvarjanje atmosfere. K dobremu počutju veliko pripomore tudi stalen kontakt s predmeti, ki imajo za stanovalce poseben pomen, povezavo do spominov, sanj, želja, potovanj.

Precej izdelkov, ki podprejo “recikliran izgled” se lahko kupi v povsem običajnih trgovinah. Zbirateljska strast bo prišla še kako prav. Z nekaj barve in dobro idejo pa bo tudi kakšen že odpisan kos pohištva ponovno zaživel.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s