Galerija

Črno-belo stanovanje

Črno-bele kombinacije v stanovanju so tako zelo privlačne, še posebej, če je vse skupaj s skandinavskim pridihom. Kontrast se lepo dopolnjuje s kovino ter nekaj toplimi odtenki lesa.

Obnova starega parketa s pleskanjem na belo ali črno je dokaj pogosta praksa, še posebej v Angliji. V Sloveniji pa ni najti mojstra, ki bi to prakticiral. Če kdo kakšnega takšnega pozna, se priporočam za naslov.

Zelo skromna spalnica, skoraj stroga. Tla so ponovno prepleskana.

Črno-bela kuhinja. Parketa je ravno dovolj za barvo in kontrast.

Vse slike niso iz istega stanovanja. Precej opreme je Ikea. Za imenitne fotografije je zaslužen švedski fotograf Per Gunnarsson. Na njegovi strani je še veliko forografij predvsem švedskih domov in počitniških hiš. Se splača pogledat.

Advertisements

5 responses to “Črno-belo stanovanje

 1. Ful lepo…Ena izme dmojih kuhinj bo tudi črno-bela:)

 2. Glede belega parketa: verjamem, da mojstri to nič kaj radi ne počnejo. Ni pa odveč razmislek, da se lotiš barvanja sama, samo pravo barvo bi bilo treba najti….

 3. Glede barvanja parketa; pred približno 20 leti sva z možem kupila najino prvo stanovanje – garsonjero. Ta se je nahajala v bloku, ki so ga spremenili iz samskega doma. V ta namen so seveda vsa stanovanja popolnoma prenavljali. Moj oče je bil zaposlen pri gradbenem podjetju, ki je obnavljalo stanovanja, zato sem ga prosila, če se lahko vpletam v samo prenovo. Ena od mojih želja je bila, da bi bil parket obarvan v roza, sivo ali belo barvo. Namreč celotno opremo sva prenavljala sama z malo denarja. Nekje sva našla nekakšno gumasto prevleko za kopalnice, ki sva jo sklenila nalepiti na vsa vratca stare kuhinje, ki sva jo prenavljala. Ta je bila v roza barvi in temu sva prilagajala vse ostalo. Seveda mi v ta koncept ni šla rjava barva parketa. Ko sem razlagala očetu kaj želim, me je gledal, kot da sem iz drugega planeta. Potem sva preklicala in preiskala vse možne trgovine in mojstre, ki bi nama pomagali pri tem. Šele pri Heliosu sem končno naletela na prijaznega prodajalca, ki mi je priklical nekoga iz tehnične službe tega podjetja. Gospod je bil tako prijazen, da nama je takrat na lesene vzorčke nabarval par verzij, midva sva nato izbrala svetlo sivo varianto. Namešali so nama jo v večjih količinah in to sva dostavila očetu. Medtem so majstri že lepo pobrusili in prelakirali parket tako, kot je bilo planirano in na moje težačenje so morali zadevo popravljati.
  Izgledalo je super! Še zdaj pa se spomnim, da mi je oče pripovedoval, ko je šel na ogled stanovanj z nekim mojstrom, ki je ob vstopu v naše stanovanje rekel:” Ma koja budala je parket ofarbala ovim đubretom?!”
  Nama je bilo pa super! In mislim, da se da tudi danes dobiti koga, ki bi v Heliosu ali Colorju pripravil dovolj odporno in svetlečo barvo, ki bi jo parketar pač nanesel na lesena tla.

  Mene pa zanima nekaj drugega. Na eni od slik vidim tablo narisano na steni. A kdo ve kam se obrniti, da bi mi takšno steno naredili v mojem stanovanju?

  • kulturabivanja

   Saša, hvala za tvoj izčrpni komentar. Kako se je pa obnesla barva na tleh? Se je luščila ali hitro obrabila? To me predvsem zanima. A je bila dovolj enakomerno pobarvana?
   Kar se tiče samih barv, mislim, da ima Farrow and Ball tudi takšne barve, ki bi zdržale na tleh, le navodil, kako se to nanaša pa ni najti nikjer.
   Glede črne stene, ki je kot tabla: v reviji LivingETC sem enkrat našla nasvet, da steno premažeš z več plastmi akrilne barve za zid. Vprašanje je bilo seveda, kako imeti steno za pisanje s kredami, ki bo vijolična. Nisem preizkusila. Lahko na kos lesa naneseš več plasti in preizkusiš, če se kreda prime in kako se umiva.
   Upam, da boš poročala, če boš preizkusila.

 4. Uf, kako dolgo je ze od tega kar sem komentirala! Zal se takrat nisem prijavila za prejemanje novih komentarjev in tako do danes nisem vedela, da je sploh se kdo odgovoril.
  Hvala za odgovor, no, nisem se se lotila te prenove, zato se zdaj ne vem kako funkcionira zadeva s steno-tablo.
  Kar pa se tal tice, so bila odlicno narejena. Zal ne vem koliko premazov so delali, a v 7 letih, kolikor sva zivela tam, se tla niti malo niso obrabila. Tudi glede ciscenja so bila zelo pripravna, saj se prah ali druga umazanija sploh nista opazila. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s