Galerija

Konteinerji iz gum – tudi za rože

Obožujem vrt, rože, drevje, vonj sveže pokošene trave, siničke in kose, ki poselijo živo mejo. Nisem edina, veliko ljudi si poleti zaželi uživanja na vrtu. Če vrta ni, si lahko pomagamo s kakšnim loncem ali dvema. Za dišavnice in kakšno rožo se hitro najde prostor. Imenitna rešitev so konteinerji iz recikliranih gum.

Iz takšne gume se lahko izdelajo najrazličnejši izdelki, košare, posode za rože, škatle in lončki za majhne drobnarije.

Avtomobilske gume, ki se kopičijo na odlagališčih in tudi v naravi, predstavljajo nevarnost za okolico. Letno se reciklira le okoli 20% odpadnih gum. Nekaj se jih predela tudi v uporabne izdelke pod blagovno znamko Dacarr. Ker je predelava ročna, se izdelki med seboj rahlo razlikujejo.

Področja uporabe so najrazličnejša, od košar za kurjavo do košev za smeti ali loncev za rože. Dacarr konteinerje so porabili tudi za zasaditev drevesc v Bella centru na konferenci o okoljskih spremembah decembra 2009 v Kopenhagnu.

Košare za sadje in zelenjavo iz odpadnih gum uporabljajo tudi na tržnici v Dakarju.

Ideja je zanimiva in verjamem, da bo uspešna. Takšne posode so zagotovo bolj trpežne od plastičnih in imajo praktične ročaje za prenašanje. V primeru, da se jih uporablja za zasaditev v prostoru, se šive zatesni s silikonskim kitom ali pa se v konteiner namesti kakšen podstavek, da odvečna voda pri zalivanju ne steče iz konteinerja.Tudi za priložnostne vrtičke na balkonih in terasah so takšni konteinerji praktični: če ostanejo rastline v njih čez zimo, ni nevarnosti, da zaradi mraza lonec razžene, če pa so rastline enoletnice, konteinerje enostavno izpraznimo in uporabimo kot podstavek za novoletno smrečico, za drva, navsezadnje tudi za krompir in ozimnico.

Upam, da bo takšnih prizorov vse manj.

Nekaj izdelkov iz recikliranih gum se je pojavilo tudi že v domačih trgovinah. Zaenkrat so plastični lonci še veliko cenejši, vendar se nikakor ne morejo kosati z robustnostjo in uporabnostjo konteinerjev iz gum.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s