Galerija

Belo stanovanje v več etažah

Če začnemo čisto zgoraj pod streho: tukaj je delovna soba z velikimi okni, ki  približajo nebo in prepuščajo obilo svetlobe. Opremljena je minimalno in izbrano: miza – Le Corbusier, stoli –Philippe Starck. (dr. Glob, Kartell). Kamin je na plin, oklep je filmski rekvizit. Prelepa so tla v beljenem macesnovem lesu.

Družinska kuhinja: spet izbrano pohištvo, sivo-bela kombinacija z naravnim lesom. Stene so le obrušene in nepobarvane, lesen strop se lepo ujema z ostalimi odtenki lesa. Kuhinja se zliva z dnevnim prostorom.

Vhod  v stanovanje je prav nasproti velikega kamina in kuhinje. Bele stopnice vodijo do otroških sob v vrhnji etaži. Tla v celotnem stanovanju so prekrita s čudovitim lesom.

Monumentalen kamin tehta 2,5 t. V ta namen je bilo potrebno utrditi tla s kovinsko ploščo, ki je naslonjena na steno v spodnji etaži. Da ogenj ne ogreva tal, je kamin obdan še s kovinsko oblogo.

Rezidenčni del dnevnega prostora  z dvema sedežnima garniturama Le Corbusier. Kompletno stanovanje ima le tri vrata: v dve kopalnici ter v spalnico.  Ves prostor tako prehaja iz ene funkcije v drugo.

Kopalnice so enostavne in preproste: sive z belim pohištvom.

Spalnica ima vgradno omaro z nenavadnimi vrati, ploščami iz zarjavelega železa. Plošče pustiš kakšen mesec na vlagi in dežju, da zarjavijo. Morda se zdi enostavno, vendar ni prav preprosto doseči takšnega efekta in realizirati vrat omare s težkimi kovinskimi vrati.

Eric Zappone, ki sem ga omenila že v prejšnjem prispevku, živi v tem stanovanju (Arhus, Danska). Svojo delovno sobo si je uredil v 3. etaži hiše, ki je bila dokupljena naknadno. Očitno je družinsko stanovanje v vrhnji etaži, saj je v večini prostorov kakšen del poševnega stropa. Delovni prostor je lep, velik in svetel, z neverjetnim kolažem na steni. Še o opremi: stola Rin – Fritz Hansen in miza Carlo Mollino (Zanotta) ustvarjata zanimiv kontrast.

Svetilki na okenski polici – Rabit lamp (Moooi).

Na drugem delu 3. etaže je velika knjižnica: preprost regal (z dovolj velikimi moduli za velike knjige) osvetljen ob strani, kar deje vtis, kot da polica lebdi. Počivalnik Le Corbusier je očitno dovolj stabilen in uporaben tudi kot mini dvižna ploščad.

Očitno imajo v 3. etaži še eno kuhinjo, črno obarvano Ikeo. Fotografija v ozadju (E. Zappone) ima enak odtenek rumeno-zelene kot ozadje kuhinje.

Izbor materialov v tem stanovanju je dokaj prvinski: les, kamen, železo, usnje, koža, nepobarvane stene, odprti kamini – gradbeni elementi, s katerimi so ljudje že od nekdaj ustvarjali bivališča.

S stanovanji je podobno kot z oblekami: lep in kvaliteten material ter natančna izdelava so osnova, ki ne potrebujejo okraskov.

Slike – Bo Berde

Advertisements

3 responses to “Belo stanovanje v več etažah

 1. Ta blog bi se lahko imenoval tudi temptation tessellation.

  • kulturabivanja

   Ja, se strinjam. Toliko je mikavnih stvari… Oglasi se še kaj.

  • kulturabivanja

   Ja, se strinjam, … zadnje čase sem malo popustila pri objavah (projekt trgovinica), čakam praznike, da nasujem, kar se je medtem mikavnega nabralo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s