Galerija

Hiše iz zavrženih materialov

Izdelava hiš iz zavrženih materialov je lahko zanimiv posel. Projektov je več, ko bi si človek misli in tudi organizacij/firm, ki se s tem ukvarjajo. Precej podatkov je na strani ScarpHouse.  Ostale pa se dokaj hitro najde pod gesli: scarphouse, recycling houses, salvaged building in kombinacije.

Pri ogledu iskanja slik je hitro jasno, kje so povabili k sodelovanju arhitekte in oblikovalce, saj so te hiše kljub uporabljenemu materialu vizualno zanimive in estetsko dovršene. Zgornje slike so primer takšne gradnje sredi San Francisca.

Uporabljeni materiali so lahko pravzaprav karkoli, od prometnih znakov, odsluženih gasilnih cevi in tipkovnic do starih telefonskih imenikov (desna zgornja  fotografija).

Villa Welpeloo, zgrajena na nizozemskem, je izdelana iz lesenih desk iz kolutov za kable (kot na zgornji fotografiji), ki so jih s pomočjo Google Earth nabrali v krogu 9 km. Arhitekti trdijo, da je celotna hiša izdelana 60% iz recikliranih materialov in izgleda fantastično, tako zunanjost kot notranjost (priporočam ogled).

Nekateri pa se lotevajo gradnje hiš iz odpadnih in zavrženih materialov na čisto svoj način, kot na primer Dan Philips, ki je za ostrešje hiše na spodnji sliki uporabil vogalne odrezke iz trgovine z okvirji za slike.

Prileten gospod, ki je v življenju počel že marsikaj uporablja vse, kar mu pride pod roko: stare avtomobilske tablice, plutovinaste zamaške, kose ogledal, pokrovčke od pijač, kristalne krožnike in celo kosti.

Za njegovo zgodbo priporočam tale članek v NYTimes.

Na spletu pa je tudi precej video posnetkov o njegovem delu in filozofiji, saj skupaj z bodočimi stanovalci zgradi hišo za 5000 dolarjev!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s