Galerija

Zibke

Viseče zibke so morda nekaj novega, je pa koncept, da položiš otroka v košaro, ki visi z drevesa nekaj zelo prvobitnega. Na spletu najdemo različne izvedbe, od zelo modernih do takšnih, ki jih naredimo sami.

Zibke na zgornjih fotografijah so angleške in se jih lahko tudi naroči preko spleta. Zaminiv je način obešanja na steno, ki dejansko povzema vejo, ki jo lahko tudi sami poslikamo.

Zelo kreativna rešitev je tudi naslednja – izdelana je iz filca, ki ublaži zvoke, tako tiste, ki bi lahko motili dojenčka kot tudi zvoke iz zibke. Ko zibke ne potrebujemo več, jo lahko enostavno zložimo ter spravimo.

Med najboljšimi pa mislim, da je naslednja, ki jo lahko naredimo tudi sami. Ustvarila jo je slovenska oblikovalka Lidija Miklavčič.

Načrt lahko naročite v pdf formatu preko spleta kar pri njej. Za izdelavo pa potrebujete le šivalni stroj, 4 palice ter vezano ploščo, ki vam jo bodo po obliki izrezali tudi v vsaki veletrgovini z vezanimi ploščami, če jo tam tudi kupite. Mislim, da je ideja enkratna:  hitra in enostavna izdelava, ne zavzame veliko prostora, je pralna in prenosljiva ter omogoča kreativne in unikatne izvedbe. Lidijina spletna stran je sicer v angleščini, vendar ji lahko pišete tudi v slovenščini. Na spletni strani so tudi drugi zanimivi “naredi sam” projekti.

Zelo lepa in elegantna je tudi zgornja zibka Leander. V njihovi kolekciji so še posteljice, stolčki in previjalne mizice.

Variant in izvedb je še kar nekaj, najdete jih na tej povezavi.  Je pa zibanje za dojenčka silno pomembno, saj to spodbuja njegov razvoj. Pred rojstvom se je kar naprej premikal skupaj z mamico in se pri tem prijetno zibal. Viseča zibka omogoča zibanje v vseh smereh, kar krepi otrokov občutek za orientacijo, ki mu kmalu prišel prav pri hoji in sedenju. Viseča zibka, ki je vpeta v eni točki, se nežno zaziblje že ob najmanjšem dotiku. Ko pa se dojenček  prične tudi sam gibati, s tem izzove zibanje, kar je dobra izkušnja zanj.

Advertisements

3 responses to “Zibke

  1. Premamljivo. Sploh, če še nimaš otrok.

  2. Super ideje! Sploh tale slovenska, carsko!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s