Galerija

Zen kopalnica

Kopalnicam običajno namenimo le toliko prostora, da zbašemo vanjo vse, kar bi sicer težko imeli v kuhinji ali spalnici. Pravzaprav so kopalnice nekakšna skladišča potrebščin v zvezi z umivanjem in pranjem. Če razumemo kopanje in umivanje kot ritual čiščenja telesa in duha – kot na primer japonci – potem bi imeli košaro za perilo, pralne praške, zalogo toaletnega papirja, pralni in sušilni stroj,  če naštejem le nekaj najpogostejših predmetov, ki so običajno v kopalnici – kje drugje, v neki shrambi ali utility-u. Za inspiracijo in v razmislek – tokrat nekaj res lepih zen kopalnic.

Zen budizem kot meditacijska tehnika temelji na izkustvenem načelu in ni podprta s kakšno filozofsko razpravo. Če po tem načelu skušamo uredit prostor, ga oblikujemo tako, da nam sam prostor nudi neko izkušnjo, nas napelje, da se poglobimo v ritual, meditiramo in poslovimo od dneva ali pa vstopimo v nov dan.

Sara B. je pripravila vzoren prispevek o kopalnicah na svojem blogu Izpovedi zapravljivke – takšnih bolj luksuznih z mozaiki, ki se ga tudi splača pogledat in je tukaj.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s